¿Qué entenem per fair play? Es defineix com el compliment de les regles del joc. Però és un concepte molt més ampli, es tracta també d’una actitud de respecte, tant a les normes com als companys, a l’àrbitre i a l’entorn. És també l’altitud de mantenir un bon clima, d’oferir ajuda als teus companys i als rivals quan prenen mal. I és també l’actitud dels espectadors, de suport, respecte i bons hàbits.

L’any 2014 el Dr. Jose Mª Buceta, professor de psicologia de la UNED, va dirigir una enquesta realitzada a 22 països amb una mostra de 1.506 participants, tots vinculats al món de l’esport, dels quals 553 eren pares d’esportistes. Entre les conclusions més evidents figuraven:

–       Que els pares han d’aprendre a controlar les seves emocions (98%).

–       La importància  que els nens donen al que els seus pares els diuen (89%).

–       Que l’ansietat dels pares en les competicions es transmet als nens (84%).

–       Que als nens i adolescents esportistes els preocupa decebre els seus pares (80%)

Si volem fer promoció del Fair Play, l’educació dels entrenadors i nens en bones conductes será fonamental. Però será també de vital importància el que els pares poden transmetre als seus fills.

Com adults, siguem els primers models i transmetem el coneixement de les bones practiques esportives tant al camp com a casa, oferint recolç als fills i mostrant conductes com:

–       Respecte als àrbitres

–       Respecte i col·laboració amb l’entrenador

–       Respecte als altres jugadors i pares

–       Animar amb esportivitat (aplaudir bones accions, no menysprear, no critiques despectives,…)

–       Mantenir hàbits saludables a la grada

 

Entre tots, fem que l’esport sumi a les vides dels nens i nenes!