fbpx
Sabem guanyar? Pensaràs … «És clar», no? I perdre, sabem perdre?

Saber guanyar implica acceptar teu triomf i el de l’equip que t’envolta, agrair el resultat i reconèixer l’esforç del rival. Respecte, joc net, humilitat, reconeixement, senzillesa.

Saber perdre implica tolerar la frustració, reconeixent l’esforç propi i el mèrit del contrincant.

Ens considerem competitius o no, estem contínuament competint. «Competicions» en què normalment ganes o perds. Com interpretis el que està succeint, és a dir, la teva actitud cap al que consideris que has aconseguit, determinarà que les teves experiències siguin més o menys positives i profitoses. I és que pots aprendre tant sigui quin sigui el resultat … Fer una crítica constructiva del que ha passat, a posteriori, ens permet prendre consciència de què hem fet bé i què podem corregir, aprenem. I això és tant quan guanyem com quan perdem.

Per saber guanyar necessitarem valors com la constància, la responsabilitat i la perseverança. Esforçar-nos i treballar per objectius per apropar-nos al que desitgem fins aconseguir el proposat. Marcar objectius i fixar-nos en procediments, ens permet tenir petits èxits, ens permet aprendre a guanyar guanyant.

Per aprendre a perdre, hem de perdre. Assumir que no sempre s’aconsegueix el que volíem, tot i haver treballat dur, ja que no absolutament tot depèn de nosaltres. Enfadar-nos, lamentar-nos i donar les culpes a l’atzar, a altres persones o a elements externs, només ens porta a frustració, portant a evitar les situacions de competició o abandonar. No ens dóna marge d’acció.  El que depèn de nosaltres és on haurem de centrar-nos per millorar i apropar-nos a l’èxit, el que ens permetrà aprendre i créixer, encara que no sempre vagi acompanyat del resultat desitjat (potser de moment).

Sigui quin sigui el resultat, pots preguntar-te: Què he après avui? I Què puc millorar?

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad